Lambeth Marsh House

 

The Lambeth Marsh House had been left unoccupied for over ten years and is a two storey listed house situated within a Conservation area in Lambeth, London. Against stiff competition our Legal expertise enabled us to secure this property in a desirable  area in a very central location.

Our concept and challenge was to breathe new life into all floors, whilst respecting the heritage of this listed building and restoring some of the lost historic detailing. Materiality was very important to help produce a sensitive contemporary design assisting our conservationist approach.

After extensive negotiations with the local authority planning and listed building consent was approved for a side infill and basement extension increasing the area of the property by 517 SqFt.

The rundown fabric of the existing building required extensive refurbishment with a sensitive approach. Restoring the panelled fireplaces, wood panelling to walls, architraves and skirting to their original condition celebrates the history of this building, whilst the addition of a contemporary rear and side extension compliment and update these features.

The ground floor has been opened out, a large open plan living space creates an new light airy space, whilst a new glazed extension feeds light into the plan of the building. Throughout the traditional setting contemporary furniture updates the spaces for modern living. Completed in Q1 2016 the property was quickly let and the first tenant continues to enjoy this stunning property.

 

 

 

Overview

 

Developer - Findlay Fraher Management 

Contractor - Findlay Fraher Construction 

Architect - Fraher Architects

Photography - Jack Hobhouse

Completion date - February 2016

Project Value GDV - £1.3 million

Gross Internal Area Existing - 828 Sqft

Gross Internal Area As Built  - 1345 Sqft  

Gross Internal Area Uplift - 62 %